06 15 45 07 98 whatsapp info@wandaspaak.nl
Selecteer een pagina

Het moederschap ervaren als iets moois, leuks, ontspannen en positief. Dat is hoe het hoort te zijn. En dat is wat ik jou wil leren.

Je keek er enorm naar uit om moeder te worden. Misschien was dit al vanaf kleins af aan je grootste droom, je grootste wens. En nu ben je moeder en vind je het eigenlijk helemaal niet zo leuk. Je vindt het zwaar. Je voelt je regelmatig eenzaam. Je voelt je vaak schuldig als je voor de zoveelste keer boos wordt op je kind vanuit het niets. Je hebt het idee je kind te kort te doen, maar ook dat je jezelf tekort doet. Je kan niet ten volste genieten van de kinderjaren van je dochter of zoon en daar baal je enorm van.

Je had je het moederschap heel anders voorgesteld. Je dacht dat het leuk zou zijn. Dat je er energie van zou krijgen. Dat je intens zou genieten van je kind(eren). Natuurlijk wist je dat het af en toe wel zwaar kon zijn en dat het moederschap uitdagingen met zich meebrengt. Maar dit had je absoluut niet verwacht.

Ik ben moeder van drie jongens, Roan (2010), Lucca (2014) en Twan (2020). Samen met mijn man, en natuurlijk de kinderen, woon ik in Eelde (in de kop van Drenthe).

Ik was ook een moeder die zich liet leiden door de waan van de dag. Ik genoot absoluut van mijn kinderen, maar stond veel te weinig stil bij alles wat er gebeurde. Mede door het behandeltraject van Lucca (hij heeft een Taalontwikkelingsstoornis) heb ik het gevoel dat ik jaren geleefd ben. Ik ging met hem van behandeling naar behandeling. Ik stond nauwelijks stil bij wat er gebeurde.
Na een traumatische bevalling besloot ik dat het tijd werd om meer bewust stil te staan bij de dingen om me heen. Om pas op de plaats te maken. De diagnose van mijn vader heeft hier nog een schep bovenop gedaan. Toen hij de diagnose slokdarmkanker kreeg waren de eerste berichten absoluut niet hoopvol. Ik werd met mijn neus op de feiten gedrukt hoe snel iets wat zo normaal lijkt kan veranderen. Een extra bevestiging om meer stil te staan bij het hier en nu. Niet te ver naar voren kijken, maar genieten van wat er om me heen gebuerd.

Ik ging, samen met een coach, op zoek naar mijn innerlijke vuur. Dit heeft niet alleen richting gegeven aan mijn bedrijf, maar heeft me ook heel veel innerlijke rust gegeven. Rust waarvan ik nu pas merk dat ik dit al jaren heb gemist. Deze rust geeft me meer dan alleen innerlijke rust. Het geeft me ook fysiek een stuk rust. Ik heb weer de ruimte om te genieten, om stil te staan bij wat er nu gebeurd. Maar ik merk ook dat ik het moederschap als veel minder zwaar ervaar. Het is weer gezellig, leuk en ontspannen.
Jaren heb ik het idee gehad dat de uitdagingen die ik had bij het moederschap hoorde. Dat als ik wou dat er iets ging veranderen ik mijn kinderen moest laten veranderen. Op de een of andere manier moest zorgen dat er bij hun minder strijd was. Maar nu weet ik dat de echte verandering pas gebeurd als je bij jezelf begint. Sinds ik meer rust in mezelf heb, is er ook veel meer rust in huis. 

Elke verandering begint bij jezelf!