Het lijkt zo simpel. Je gaat liggen, je doet je ogen dicht en je valt in slaap. Je hebt er zelf waarschijnlijk ook wel ervaring mee dat het niet zo makkelijk gaat en dat het soms wel even kan duren voordat je de slaap kan vatten. En dat is niet zo gek. Slapen is zoveel meer dan alleen maar je ogen dichtdoen en reizen naar dromeland.
Samenspel van hormonen
Ten eerste is slapen een samenspel van de hormonen. De hormonen cortisol en melatonine zijn verantwoordelijk voor het slapen en waken. Is de hoeveelheid melatonine het hoogst, dan is de hoeveelheid cortisol op zijn laagst. Dit is het juiste moment om te gaan slapen. Ben je echter te laat en daalt het melatoninegehalte weer dan stijgt het cortisolgehalte en is het bijna onmogelijk om lekker te slapen.
Er gebeurd heel veel als we slapen
We zeggen altijd dat slapen belangrijk is om uit te rust. En dat is natuurlijk ook zo. Maar ondertussen wordt er door ons lichaam juist ook heel hard gewerkt als we slapen. Bij kinderen is het groeihormoon juist actief in de nacht. Wordt er in de nacht slect geslapen, kan dit uiteindelijk dus ook invloed hebben op de groei.
Maar tijdens het slapen verwerken we ook alle indrukken van de dag. We verwerken de prikkels die we binnen hebben gekregen. Tijdens het slapen zorgt ons lichaam er eigenlijk voor dat we er weer tegen aan kunnen.
Goed slapen is essentieel
Slecht slapen heeft heel veel consequenties. Zoals hierboven al genoemd kan slecht slapen invloed hebben op de groei. Het heeft effect op de eetlust. Deze wordt minder of we krijgen juist vooral veel zin in “slecht” eten. En zeker bij kinderen heeft verminderde eetlust ook invloed op de groei. Door te weinig slaap zijn we een stuk vatbaarder voor prikkels en stress. En ons humeur wordt er ook niet beter op.
Je kunt als moeder pas goed slapen als je kindje goed slaapt
Vaak willen we als moeder zo ontzettend graag slapen. Maar als je kindje slecht slaapt en je vaak uit de slaap haalt, dan lukt het niet. Een enkele nacht houden we nog wel vol. Maar uiteindelijk loop je op je tandvlees en wordt alles je teveel. Niet alleen jouw humeur wordt er niet beter op, ook dat van je kindje wordt beinvloed door de slechte nachten. Weet dat je hierin niet alleen bent. En ook al wordt er weinig over gepraat, er zijn zo ontzettend veel moeders die in hetzelfde schuitje zitten.
Vraag hulp
Het is heel moeilijk voor veel moeders om hulp te vragen. Maar echt, het is absoluut geen zwakte. Ik zie het juist als heel sterk dat je toe durft te geven het even niet alleen te redden. Hulp vragen kan aan een deskundige. Bijvoorbeeld een slaapcoach om samen aan de slag te gaan met het slapen van je kindje. Maar je kunt ook denken aan hulp vragen in je omgeving. Een keer een vriendin of familielid vragen om overdag een stukje met je kindje te gaan wandelen zodat jij even op bed kunt kruipen. Je kindje af en toe een nachtje uit logeren geven aan opa en oma zodat jij een goede nacht kan draaien. Je partner vragen om ook af en toe een nacht op zich te nemen of een keer de ochtendshift te doen, zodat jij kunt blijven liggen.
Wil je werken aan het slapen van je kindje? Of twijfel je wat hierin de juiste stappen zijn? Neem dan contact met me op zodat we samen kunnen kijken welke stappen jij kunt zetten om het slapen van je kindje, en daarmee ook van jezelf, te verbeteren. Het kan zijn dat een traject de juiste stap is, maar het kan ook zijn dat helemaal niet nodig is en er maar een kleine verandering nodig is om het slapen te verbeteren. Ik kijk en denk graag met je mee.