06 15 45 07 98 whatsapp info@wandaspaak.nl

Volgens Wikipedia is een ritueel is een opeenvolging van handelingen in een bepaalde volgorde en op een welbepaalde plaats. En eigenlijk kennen we ze allemaal wel en gebruiken we ook allemaal rituelen. We doen vaak dingen op een zelfde manier. 

Wat maakt een ritueel zo fijn

Ongemerkt heb je heel veel rituelen op een dag. Denk maar eens na. Als je ‘s morgens opstaat doe je waarschijnlijk elke ochtend hetzelfde. Als ik in de ochtend mijn bed uitga, ga ik naar de badkamer naar het toilet, dan doe ik mijn ochtendjas aan en ga naar beneden. Daar zit Lucca vaak al op de bank tv te kijken of te tekenen. Ik maak ontbijt voor Lucca en voor mij. Dan komt Roan zijn bed uit en maken we samen zijn ontbijt. Vervolgens zorg ik dat de schoooltassen klaar zijn en dan gaan we aankleden. Meestal wordt Twan dan wakker en nemen we die mee naar beneden. Dan maak ik Twan ontbijt en ga ik bij Twan zitten terwijl hij aan het eten is. Het grootste deel van mijn ochtenden verloopt op deze manier. Het geeft houvast aan de ochtend. Op deze manier zorg ik dat alles gebeurd en dat ik niet vergeet om bijvoorbeeld fruit klaar maak voor school. Het zit zo in het ritueel, in de routine, dat het automatisch gebeurd. 

Een ritueel rond slaaptijd

Ook bij het gaan slapen kan een ritueel heel helpend zijn. Vooral voor kleine kinderen kan dit helpen om lekker te slapen. Door elke avond hetzelfde bedtijdritueel te volgen krijgt je kind het seintje dat het bedtijd is. Dit helpt hem om de dag af te bouwen en zijn lichaam en geest klaar te maken voor de nacht. Voor een kind wat ook overdag nog slaapt is een bedtijdritueel in de avond een duidelijk teken dat het gaat om een lange slaap. Een bedtijdritueel voor de nacht mag ook best uitgebreider zijn dan als je overdag je kindje naar bed brengt. 

Ons bedtijdritueel bij Twan ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:
Overdag neem ik Twan mee naar boven, geef hem een schone luier en leg hem met zijn speentje in bed. 
Voor de nacht neem ik Twan mee naar boven, verschoon hem en doe hem zijn pyama aan en zijn slaapzak. Ik poets zijn tanden. Als laatste lees ik nog een boekje voor en dan gaat hij lekker naar bed. 
Voor Twan is het heel duidelijk wanneer hij de nacht in gaat en wanneer het een slaapje overdag is. Sla ik een stukje over van het ritueel in de avond, dan is de kans groot dat hij na één cyclus wakker wordt en mij even nodig heeft voordat hij verder gaat slapen. 

Moet een bedtijdritueel heel uitgebreid?

Nee een ritueel hoeft helemaal niet heel uitgebreid te zijn. Het is het belangrijkste dat je de handelingen die je doet in dezelfde volgorde doet. En het kan ook best zijn dat het ritueel de ene dag uitgebreider is dan de andere dag. Twan gaat bijvoorbeeld niet elke dag onder de douche. Is het wel een douchedag? Dan gaat hij douchen en is het daarna pyama aan, slaapzak aan, tanden poetsen, voorlezen en slapen. Het laatste stuk van het ritueel blijft hetzelfde en maakt het voor hem duidelijk dat het bedtijd is. 
Ik merk bijvoorbeeld ook heel duidelijk als een van de andere jongens erbij is als hij gaat slapen. Die willen dan nog even een kusje geven als hij al in bed ligt, of doen het licht alvast voor mij uit terwijl ik hem nog niet in bed heb gelegt. Heel erg lief natuurlijk, maar Twan reageert hier wel duidelijk op. 

Heb jij een bedtijdritueel met je kind?