06 15 45 07 98 whatsapp info@wandaspaak.nl

Is Anderss opgroeien nu echt zo anders opgroeien dan normaal?

Nee, eigenlijk is Anderss opgroeien heel normaal. Anderss opgroeien is alles bij elkaar wat in mijn ogen belangrijk is bij het opgroeien van kinderen. Maar het staat ook voor anders kijken. Anders kijken naar gedrag. Niet zozeer kijken naar het gevolg van het gedrag, maar naar de oorzaak hiervan. En anders kijken naar spel en ontwikkeling. Bewust stil staan bij wat je kind je laat zien. Kinderen vertellen ons zo ontzettend veel zonder zich hier bewust van te zijn. En ook zonder dat wij er als ouders bewust van zijn. Anderss opgroeien helpt jou om anders te kijken, om bewuster te kijken naar wat je kind je vertelt. 

We leven in een gehaaste maatschappij, waarin we veelal geleefd worden. We rennen van de ene afspraak naar de andere. Dit geldt niet alleen voor ons als ouders, maar zeker ook voor kinderen. Van school gaan ze naar de BSO, naar clubjes, naar sport, naar speelafspraakjes, etc. En zeker als je meerdere kinderen hebt, is het vaak een gevlieg om iedereen om tijd bij zijn afspraak te hebben. We houden eigenlijk maar weinig tijd over voor elkaar. Om er echt voor elkaar te zijn. Om echt te zien hoe het met de ander gaat. Om echt te zien wat de ander bezighoudt.

Ik vind het belangrijk dat een kind zichzelf kan en mag zijn. Dat hij gehoord en gezien wordt zoals hij is. Dat hij kan ontdekken wie hij is en zich kan ontwikkelen tot de mooiste versie van zichzelf.

De letters van Anderss opgroeien staan allemaal voor een van de facetten die ik belangrijk vind. Hieronder leg ik ze graag wat verder uit.

Aandacht en nabijheid

Aandacht & Nabijheid

Oprechte aandacht geeft een kind het gevoel dat hij er mag zijn. Dat hij zichzelf mag laten zien. Nabijheid geeft een gevoel van geborgenheid en veiligheid. Beide zijn nodig om een kind zich te laten ontplooïen, te ontwikkelen, te ontdekken. Het helpt een kind in de zoektocht naar zichzelf.

Natuur Naar buiten

Natuur. Naar buiten gaan.

De natuur heeft ons zo ontzettend veel te bieden. Naast dat buitenlucht enorm gezond is, zijn er zo ontzettend veel leuke dingen die je buiten kunt doen. Buiten zijn geeft onze kinderen een heleboel ervaringen die binnen niet mogelijk zijn. De wind voelen. Stampen in de plassen. Ervaren van de verschillende ondergronden. De wisselende kleuren tijdens de verschillende seizoenen. 

Duidelijkheid

Duidelijkheid

Duidelijkheid en voorspelbaarheid geeft rust. Maar het geeft ook een gevoel van veiligheid. Voor kinderen is het fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Dit zorgt voor minder onrust in hun lijf, waardoor ze meer open staan voor andere prikkels. Het zorgt er ook voor dat ze zich makkelijker kunnen voorbereiden op dat wat komen gaat, waardoor die activiteit soepeler verloopt. Denk maar eens aan een bedtijdritueel. Door een ritueel te hebben rond bedtijd weet je kind dat het tijd is om te gaan slapen. Zijn lichaam krijgt hiermee een seintje zodat zich vast klaar kan maken voor de nacht. Hierdoor gaat het slapen een stuk makkelijker. 

Emotie

Emoties

Emoties hebben we allemaal. Alleen het benoemen van emoties is iets wat we niet zo snel doen. Ook het tonen van onze emoties in het bijzijn van onze kinderen is iets wat we vaak niet doen. Om op te groeien tot een persoon welke stevig in zijn schoenen staat en in staat is om voor zichzelf op te komen is het belangrijk om te weten welke emoties er zijn. Maar vooral ook dat emoties er mogen zijn en dat deze bespreekbaar zijn. Emoties mogen er zijn, bij kinderen en bij volwassenen.

Ruimte en tijd

Ruimte & Tijd

In de gehaaste wereld waar we in leven, gaan we vaak maar door. We willen alles zo snel mogelijk gedaan hebben, want er staat nog meer op de planning. Voor een kind is het belangrijk dat hij de ruimte krijgt om te ontdekken. Dat hij de tijd krijgt om dingen in zich op te nemen. Dat hij de tijd krijgt om te reageren. Dat hij de tijd en ruimte krijgt om zelf iets te proberen. En dat er ruimte is om fouten te maken. 
Door zelf te proberen en te ontdekken hoe iets werkt, ontdekt een kind ook waar zijn kwaliteiten liggen. Wat hij leuk vind om te doen en wat juist niet. Door fouten te mogen maken leert een kind hoe hij deze fouten kan oplossen, dit helpt bij het oplossen van problemen. 

Slapen

Slapen

Slapen is de basis van alles. Als er goed geslapen wordt is er energie om de wereld te ontdekken. Er is rust in het lijf om nieuwe dingen te proberen. Goed slapen komt de ontwikkeling van een kind ten goede. 
Als er slecht geslapen wordt heeft dit, uiteindelijk, invloed op het eten en drinken, de groei, het humeur, lichamelijke gesteldheid. Slecht slapen is een vicieuze cirkel waar je maar moeilijk uitkomt. Door slecht slapen komt er oververmoeidheid en is een kind sneller overprikkeld. Hierdoor gaat een kind in de overlevingsmodus en is er geen ruimte meer om te ontdekken en ontwikkelen. 

Spelen

Spelen

Door te spelen leren kinderen zo ontzettend veel. Denk maar aan vaardigheden zoals bouwen en puzzelen. Maar ook bijvoorbeeld ruimtelijk inzicht en problemen oplossen. En vergeet niet de invloed van spel op de fijne en grove motoriek, op het lichaamsgevoel. 
Door te spelen leren kinderen ook makkelijker schoolse vaardigheden. Spel helpt bijvoorbeeld ook bij het leren rekenen, lezen en schrijven. Je hebt vast wel gehoord van bewegend leren. Spelend leren is ook een hele fijne aanvulling op de huidige leermethodes. 

Met Anderss opgroeien wil ik jou als ouder ondersteunen. Ik wil je informeren en inspireren. Ik wil je materialen aanbieden die jou helpen om je kind te ondersteunen bij zijn zoektocht naar zichzelf. Zodat hij op mag groeien als de mooiste versie van zichzelf. Iedereen is anders, niemand is gelijk. Waarom zouden we dan willen dat onze kinderen opgroeien als ons. Of juist als iemand anders, omdat we zelf niet gelukkig zijn met onszelf. 
Met Anderss opgroeien wil ik je inspireren om anders te kijken naar de dingen die je kind doet. Om meer stil te staan bij wie hij is. Ik wil je laten luisteren naar wat je kind te vertellen heeft en je laten zien wat hij je laat zien. Ik wil dat elk kind zich gehoord en gezien voelt. Dat elk kind de veiligheid ervaart om zichzelf te mogen en durven zijn.