06 15 45 07 98 whatsapp info@wandaspaak.nl
Selecteer een pagina

Ik hoor je denken, dat is toch logisch? Alles valt of staat met goede communicatie. Maar geldt dat ook als je naar je kind kijkt? Denk je er dan hetzelfde over? Communiceren met je kind is één van de manieren om echt aandacht te geven aan je kind. 

Er zijn verschillende vormen van communicatie.

Je hebt verbale en non-verbale communicatie. Verbale communicatie is met woorden en geluiden, hieronder valt uiteraard het praten, maar ook gebarentaal. Non-verbale communicatie is meer de lichaamstaal, datgene wat niet met woorden wordt gezegd. 

Het nadeel in de tijd van tegenwoordig, waarbij veel communicatie via de mail en WhatsApp gaat, is dat er een stukje gemist wordt. Je mist de intonatie waarmee iets gezegd wordt. Hierdoor kan iets heel anders overkomen dan bedoelt is.

De communicatie met je kind

Maar nu over de communicatie met je kind. Ben jij je hier bewust van? Heb jij in de gaten hoe je tegen je kind praat, wanneer je dit doet en wanneer je dit niet doet? We denken snel dat een kind iets wel snapt, of juist dat het te jong is om iets te snappen, dus zeggen we het niet. Maar juist voor een kind is het heel belangrijk dat je de dingen die je doet ondersteunt met gesproken taal. Niet alleen is het dan voor je kind duidelijk wat er gaat gebeuren, het helpt ook bij de taalontwikkeling.
Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te benoemen wat je gaat doen als je met de verzorging bezig bent. Niet zomaar klakkeloos een shirt over zijn hoofd uitdoen, maar benoemen dat je dit gaat doen. Niet zomaar je kind wassen met een nat washandje, maar benoemen dat je hem gaat wassen. Ook als je kind kan zien wat je gaat doen, is het belangrijk dat je dit ondersteund met gesproken taal. Dit stimuleert de taalontwikkeling en geeft je kind daarnaast extra de mogelijkheid om zich voor te bereiden op dat wat komen gaat.
Als jij je kind zomaar optilt en meeneemt de trap op, weet je kind niet wat hij gaat doen. Als je benoemt dat je hem op bed gaat brengen, kan hij zich hier alvast op voorbereiden en dit zorgt ervoor dat het slapen een stuk beter gaat.

Maar ook je kindje communiceert met jou. En dit begint echt al bij de geboorte. Eerst communiceert je kindje voornamelijk door middel van huilen en langzaam komen daar meer geluidjes bij. Maar ook via lichaamstaal communiceert jouw kindje met jou. Onbewust vertelt je kind jou een heleboel. Ook tijdens het spelen vertelt je kind jou meer dan je zou verwachten. Wil je weten wat? Daarover vertel ik je graag later meer. 

Je kind ondersteunen bij zijn mogelijkheden om te communiceren.

Je kunt je kind op verschillende manieren helpen om zich duidelijk te maken aan jou. Uiteraard door te kijken naar zijn lichaamstaal, maar je kunt ook gebaren gaan gebruiken. Voor kinderen is het makkelijker om een gebaar na te doen, dan om een woord na te zeggen. Als er vroegtijdig begonnen wordt met het aanbieden van gebaren, kan je kind al met jou communiceren via taal voordat het zijn eerste woordjes zegt. En mocht je bang zijn dat je hierdoor de gesproken taal juist vertraagd? Niks is minder waar. Juist door het gebruik van gebaren haal je de druk van de gesproken taal af, waardoor een kind makkelijker woordjes leert uitspreken. Het is natuurlijk wel belangrijk om je gebaren te ondersteunen met gesproken taal. 

Het handige van gebaren

En naast dat het gewoon ontzettend leuk is om te gebaren is het ook heel handig als je kinderen wat groter zijn. Je kunt makkelijker op afstand communiceren en hoeft minder te schreeuwen. Ik gebruik gebaren nu nog steeds als we bijvoorbeeld op de camping zijn en ik even naar het toiletgebouw loop. Of ik gebaar nog even dat ik van ze hou voordat ze de school binnen lopen. Maar ik kan ook door gebaren aan Roan vragen of hij even wil kijken waar Twan is of waar Lucca is, zonder dat ik over het hele veld hoef te schreeuwen.

Wij hebben bij Lucca heel intensief gebruik gemaakt van gebaren. Dat deden we al en door zijn Taalontwikkelingsstoornis is het voor hem extra belangrijk geworden. Dit heeft ervoor gezorgt dat hij al snel de mogelijkheid had om zich duidelijk te maken aan ons. Hierdoor hebben we een heleboel frustratie weten te voorkomen. Ook op de behandelgroep werd actief gebruik gemaakt van gebaren. Juist om de druk van gesproken taal weg te nemen en ervoor te zorgen dat dit op een ontspannen manier geoefend kon worden. 

Nu je weet hoe belangrijk communicatie is voor je kind, ben jij je bewust van wanneer je wel en niet communiceert met je kind? En zie je de communicatie van je kind?

Wil je meer leren over het gebruik van gebaren voor je kind? Dan kan ik je aanraden om Karin van Taal foar Lytskes te volgen op instagram. Zij biedt laagdrempelig de mogelijkheid om kennis te maken met gebaren en kan je hier veel meer over vertellen.