06 15 45 07 98 whatsapp info@wandaspaak.nl
Selecteer een pagina

Het lijkt er soms wel op dat professionals en andere moeders hun advies al klaar hebben staan, nog voordat jij verteld hebt waar je tegen aan loopt. Net alsof er maar één manier is die zou helpen. 

Iedere moeder is anders en elk kind is anders

Er is geen advies wat voor iedereen werkt. Of een advies of een methode werkt is afhankelijk van meerdere factoren. De voornaamste zijn de moeder en het kind. Het ene kind heeft bijvoorbeeld veel baat bij een beloningssysteem, terwijl een ander kind hier helemaal niet naar om kijkt. Maar het is ook zo dat jij als moeder 100% achter het advies of de methode moet staan wil het een kans van slagen hebben. Want alleen dan kun je consequent handelen en ook echt gaan voor de betreffende methode. 

Jouw manier van moederen moet mentaal en fysiek haalbaar zijn

Onze middelste is een slechte slaper, al vanaf dat hij een peuter is. Ik kreeg toen het advies dat ik hem keer op keer terug in bed moest leggen als hij eruit kwam. Het was uit den boze om hem bij ons in bed te laten slapen of om bij hem te gaan liggen/zitten. Dat zou averechts werken en dan zou hij nooit meer alleen kunnen gaan slapen. Aldus het advies vanuit het cb. 
Naast dat dit gewoonweg niet goed voelde om te doen, was het voor mij lichamelijk ook niet haalbaar om telkens in en uit bed te stappen. Ik koos er liever voor om dan bij hem in bed te kruipen en als hij sliep weer terug te gaan naar mijn eigen bed. Dit werkte voor ons het beste en ik had er alle vertrouwen in dat er een moment zou komen dat hij weer gewoon ging slapen en hij geen behoefte meer had dat ik bij hem zou zijn. 
En ik had gelijk. Hij slaapt inmiddels al jaren prima op zijn eigen kamer, zonder mijn hulp.

Doe wat goed voelt

Mijn belangrijkste advies voor (nieuwe) moeders, is volg je gevoel. Doe dat waar jij je goed bij voelt en wat werkt voor jou en je kind. 
Het kan heel fijn zijn om te horen van andere moeders hoe zij het doen. Maar gebruik dit vooral als suggesties. Laat het je inspireren om er je eigen draai aan te geven en samen met je kind een manier te zoeken en vinden die voor jullie beide werkt. 

Voel het niet als falen als het bij jou anders gaat dan bij een andere moeder. Jij doet het op jouw manier en dat is prima.