06 15 45 07 98 whatsapp info@wandaspaak.nl
Selecteer een pagina

De keuze voor het ondernemerschap

Ik ben eigenlijk een beetje het ondernemerschap ingerold. Toen ik zwanger was van onze oudste, maakte ik zelf een groot deel van de baby-uitzet. Vanuit mijn omgeving kwam steeds vaker de vraag of ik ook iets voor hen wou maken én ik kreeg er heel veel energie van. Dat maakte dat ik besloot me in te schrijven bij de kvk. Op dat moment had ik ook een baan in loondienst en draaide ik mijn onderneming ernaast. In weekenden waren we geregeld op markten te vinden en daarnaast had ik een webwinkel. 

Toen ik mijn baan verloor, kozen we er bewust voor dat ik thuis zou blijven. We wisten op dat moment al dat onze middelste (het vermoeden van) een taalontwikkelingsstoornis had en daarvoor een behandeltraject in zou gaan van ruim een jaar. Dit hebben wij hem kunnen bieden, omdat ik thuis was en hem kon brengen en halen. Maar ik wou wel iets om handen hebben en besloot mijn bedrijf naar een volgend level te tillen en echt vol te gaan voor het ondernemerschap.

Na verloop van tijd moest ik de keuze maken om te stoppen met mijn webwinkel. Het werd fysiek te zwaar. Maar inmiddels had ik behoorlijk kennis opgedaan om andere ondernemers te kunnen ondersteunen en ging ik verder als Virtueel Assistent. Van eerst ondernemers helpen met websites maken, ebooks in elkaar zetten, social media, etc heb ik me meer en meer gespecialiseerd in Pinterest. 

En toen werd ik onverwacht zwanger

Ik had mijn bedrijf goed op poten en mooie plannen voor de toekomst. Maar toen werd ik onverwacht zwanger. Dit kwam nogal als een schok en heeft me flink van mijn stuk gebracht. Ik heb hier mentaal een flinke klap van gekregen. In dezelfde periode gaf ik ook thuisondewijs aan de oudste twee ivm de lockdown. Aan de ene kant heel fijn om de uitbreiding van het gezin met elkaar een plekje te kunnen geven, maar het maakte ook dat het werken voor mij steeds moeilijker werd. Ik besloot tijdelijk te stoppen en mijn bedrijf na de bevalling weer op te pakken. 

Ik voelde het niet meer

Na mijn bevalling lukte het niet direct om weer aan de slag te gaan. Mentaal had ik langer nodig om me weer mezelf te voelen en weer iets te kunnen naast het zorgen voor mijn kinderen. Inmiddels was er in de wereld van Pinterest en sociale media alweer zoveel verandert, dat ik er echt weer in moest duiken voordat ik weer aan de slag kon.  En daar had ik de energie op dat moment echt niet voor. Ik voelde niet meer het vuurtje wat ik eerder wel voelde. En als er één ding is wat ik inmiddels geleerd heb, is dat het goed moet voelen, anders zal het je nooit energie geven. 

Tijd voor verandering

Het werd dus tijd voor verandering. Maar wat dan. Dat ik wou blijven ondernemen stond als een paal boven water. Niet alleen de oudste twee vinden het heel fijn dat ik elke dag thuis ben, ik geniet er ook van. Ik merk dat het zoveel rust brengt in huis dat ze niet naar de opvang hoeven. En ik wil ook heel graag zelf de zorg dragen voor de jongste. Ik heb niks tegen kinderopvang hoor, de oudste twee zijn daar ook wel geweest. Maar voor mij voelt het gewoon heel fijn dat ik de mogelijkheid heb om er altijd te kunnen zijn voor mijn kinderen. 

Samen met “vuurcoach” Sijtske Deinum ben ik op zoek gegaan naar mijn vuur. Waar werd ik nu echt blij van en waar ben ik goed in. Al vrij snel werd duidelijk dat ik iets wil betekenen voor andere moeders. Inmiddels zijn alle kwartjes gevallen en staat er een prachtig bedrijf die steeds meer de vorm krijgt die ik voor ogen heb. Mede dankzij Sijtske weet ik waar ik echt van aan ga. 

De combinatie met het moederschap

En dan is er nog de combinatie ondernemen en moeder zijn. In de eerste plaats vind ik het een hele fijne combinatie. Waar ik vroeger altijd zei dat ik een leukere moeder was, juist omdat ik een baan in loondienst had, ben ik nu van mening dat ik juist een leukere moeder ben, omdat ik onderneem. En dat heeft denk ik nog meer te maken met dat ik nu doe waar ik echt heel blij van wordt. Dat geeft me zo ontzettend veel rust en die rust werkt door in de rest van het gezin. 

De balans tussen werken en moeder zijn is wel een zoektocht geweest. In het begin voelde ik me vaak schuldig als ik voor mijn gevoel niet genoeg tijd besteedde aan mijn bedrijf, maar ik voelde me ook schuldig dat ik niet genoeg tijd doorbracht met mijn gezin. Dat ik met mijn gedachten vaak nog bij mijn werk was als de jongens al uit school waren. 

Door te doen waar mijn passie ligt én te ondernemen op een manier die bij mij past, is er een veel betere balans gekomen. Ik voel me niet meer schuldig als ik tijd doorbreng met mijn gezin. En als ik met de jongens een spelletje doe of iets anders dan ben ik niet constant met mijn hoofd bij mijn werk. Het heeft me in veel opzichten een hele hoop rust gegeven. En mij niet alleen… ook de rest van het gezin. 

Voor mij is het een perfecte combinatie: Ondernemen en moeder zijn. En voor jou? Heb jij hier een goede balans in gevonden? Ik zou het heel leuk vinden om jou verhaal te horen over de combinatie ondernemen en moederen.